Vaargebied

U stapt op midden in het Groene Hart vanwaar u heerlijk kunt varen door de prachtige en veelzijdige gebieden die het Groene Hart te bieden heeft. Binnen 1 uur varen zit u op de Kaag of de Westeinder plassen, het Braassemermeer vindt u op slechts een paar minuten. Naast deze grotere meren zijn er tal van kleinere plassen in de directe omgeving. Centraler tussen de verschillende wateren en meren kan bijna niet.

Braassemermeer

De vele dorpen zoals Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oude Wetering  en Ter Aar kenmerken zich door de intensieve land- en tuinbouw. De veen- en kleipolders vormen al meer dan 100 jaar een uitstekende voedingsbodem voor de vroegere groenteteelt en later snijbloemencultuur. Achter de zelf bedienbare sluis in Roelofarendsveen ligt een karakteristiek tuinbouwgebied tussen de poelen en sloten van de Veenderpolder. Met sloep of kano waan je je een in een stuk Hollandse tuinbouwhistorie. Het gebied kent een groot aantal zelfkazende boeren, wonend en werkend in een poldersilhouet dat wordt gekenmerkt door de talrijke molens. Naast land- en tuinbouw bracht het water hier ook een mooie sportcultuur voort. De zeilvereniging aan de Braassemermeer heeft vele grote namen in de zeilsport voortgebracht. De Braassemermeer vormt met zijn omliggende wateren zoals: Wijde Aa, Langeraarse plassen en  Zegerplas, een echte uitvalsbasis in het Hollandse Plassengebied. Dit netwerk voerde de vroegere handelsvaart vanuit de dorpen naar de grote steden.

de Kaag

Land van poelen tussen polders, kust en stad. Dit land verbindt de oude akkerbouwpolders, de bollenstreek en Leiden. In de directe omgeving kom je deze drie cultuurhistorische werelden tegen in vele vormen zoals: de musea, bijzondere routes maar ook de verkoop van streekproducten en bijvoorbeeld de rondwandeling op Kaag eiland. Stuk voor stuk worden deze werelden ontsloten via een bont netwerk van vele soorten vaarwegen, door de polder en grachten in de stad helemaal tot aan de kust. Van grote vaarwegen tot in de kleine slootjes kom je heel diep in het gebied. De Kagerplassen liggen samen met de Braassemermeer in het gebied met de meeste molens en zelfkazende boeren van Holland.

Westeinderplassen

De Westeinderplassen herbergen het prachtige gebied de Bovenlanden. Kleine, door sloten verbonden akkers waar van oudsher de unieke seringenteelt plaats vindt. Het grootste wateroppervlak van de Hollandse Plassen maken  deze plas tot een geliefde trekpleister voor recreanten met kleine en grote vaartuigen.